Op een andere locatie gaat het wel lukken!

Wijnnd Jonkers

Vorig jaar heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd om het plan Essenkade te gaan uitwerken. We waren hier met elkaar enthousiast over. Het idee was om hier de opvang van asielzoekers, woningen voor spoedzoekers (zoals jongeren uit Houten) en maatschappelijke organisaties (Voedselbank, Krachtfabriek en Doorgeefluik) te combineren. Vorige week kregen we te horen dat het niet gelukt is. We begrijpen dat het college niet verder kon gaan, maar toch balen we hier als NatúúrlijkHouten heel erg van!

Een nieuw goed plan
Er moet nu een goed ander plan komen voor deze doelgroepen. Vorig jaar hadden we al voorgesteld om alternatieve locaties in beeld te brengen. Hiervoor hadden we als NatúúrlijkHouten een motie ingediend die het toen helaas niet gehaald heeft. Daar moet nu dus echt werk van gemaakt worden! Of het lukt om zoals op de Essenkade alles te combineren is de vraag, maar wel de inzet. We geloven in dit concept en we willen dat zowel voor asielzoekers als voor onze jongeren en maatschappelijke organisaties een plek gevonden wordt. We moeten kijken wat wel kan, want de urgentie is hoog!

Centrale rol maatschappelijke organisaties
Bij het ontwikkelen van een nieuw plan moet ook geleerd worden. Maatschappelijke organisaties moeten een centrale rol krijgen zodat zij vanaf het begin mee kunnen denken. Ook zullen we kritisch moeten kijken naar de eigenaar van de locaties waar we verder mee willen. Bijvoorbeeld door te kijken naar eigen gronden van de gemeente of plekken waar voorkeursrecht toegepast kan worden. Op deze manier heeft de gemeente meer regie over het proces.

We balen nu dus heel erg. Aan de andere kant biedt dit ons college de kans om met een nog mooier plan te komen. Laten we met alle partijen samenwerken om dit mogelijk te maken!

Wijand Jonkers, raadslid NatúúrlijkHouten

Dit artikel delen: