Raadspraat. Referendum Ruimtelijke Koers: een Pyrrhusoverwinning?

marian aanen 2

Dit artikel delen:

Groep Aanen was altijd al tegen de Ruimtelijke Koers. En gelukkig ging de gemeenteraad na het referendum -eindelijk- ‘om’. Helaas nam de raad ook een motie aan waarin het college wordt gevraagd om de voor- en tegenstem te analyseren èn om de uitwerking van Oost en Noordwest voort te zetten.

Groep Aanen stemde tegen deze motie. Waarom? Heel simpel: de uitwerking van Oost en Noordwest volgens de principes van de Ruimtelijke Koers is niet meer aan de orde nu de inwoners daar massaal tegen hebben gestemd.

En kan het stedenbouwkundig bureau dat de Ruimtelijke Koers heeft ontworpen nog betrokken zijn? Dat bureau erbij betrokken houden en een bureau met een soortgelijke visie vragen om Noordwest en Oost uit te werken met het Manifest Houtense Koers als inspiratiebron, is Frans Bauer vragen om zijn hit “Heb je even voor mij” te herschrijven op de Vijfde symfonie van Beethoven. Daar waar het hart niet ligt, kan geen goede, geloofwaardige, prestatie worden geleverd. Daarom moet een ander worden ingehuurd om een nieuw plan te maken. Een stedenbouwkundige die de visie van founding father Robert Derks, die het Houtens DNA heeft bedacht en ontwikkeld, wèl begrijpt en onderschrijft. Een stedenbouwkundige die het Houtens DNA zal koesteren en daarop zal voortbouwen.

Gezien de motie die de gemeenteraad heeft aangenomen, rijst de vraag of met het referendum werkelijk iets is bereikt. Komt er echt een andere koers of presenteert het college over enkele maanden een Ruimtelijke Koers ‘light’? Groep Aanen blijft het kritisch volgen. Wij zullen er alles aan doen om het Houtens DNA te behouden!

Marian Aanen