Bericht uit de kandidaten commissie NatúúrlijkHouten

Ellen Standhardt-Jonkers

Bericht uit de kandidatencommissie

door Ellen Standhardt-Jonkers, lid kandidaatscommissie NatúúrlijkHouten

Het was een hele klus en ik moet u bekennen dat ik er ook een beetje tegenop zag. Maar wat wás het een geweldige ervaring: de gesprekken met de kandidaten voor de lijst van NatúúrlijkHouten. Maar liefst 24 gesprekken zouden we gaan voeren, Raymund Peters (bestuurslid) en ik.

Spannend
Een beetje spannend was het wel, want zouden we wel genoeg geschikte kandidaten kunnen vinden en zouden we ook jonge mensen kunnen motiveren? Zouden we een gevarieerde lijst kunnen maken die tegelijk ook evenwichtig is? Zouden we niet tegen veel ‘mitsen en maren’ aanlopen?

Gewoon maar beginnen en zien wat ervan komt: een goed profiel opstellen, een uitgebreide vragenlijst maken over integriteit. Het is immers niet niks als je je aan een partij verbindt en we wilden het degelijk aanpakken.

Positief aan de slag
Daarna begonnen de gesprekken en ik kan u zeggen: we hebben van elk gesprek genoten! Het was goed om te horen hoe iedere kandidaat op zijn/haar eigen manier verantwoordelijkheid wil nemen voor ons mooie dorp. Vanuit verschillende politieke achtergronden is er vooral veel gemeenschappelijk.
Want hoewel NatúúrlijkHouten een nieuwe partij is, hoorden we bij iedereen dat er een belangrijke voorgeschiedenis en opdracht wordt gevoeld. Alle kandidaten benoemden het unieke karakter van Houten en dat zij zich willen inzetten om dat te behouden en te koesteren, ook als Houten verder zou moeten groeien. Zij willen van NatúúrlijkHouten geen one-issue tegenpartij maken, maar een partij die positief aan de slag wil met mensen die begrijpen dat je niet alleen huizen maar een samenleving moet bouwen. Elke kandidaat sprak ook uit dat een raadslid benaderbaar en betrouwbaar moet zijn. Welnu, dat klonk ons allemaal als muziek in de oren!

Schat aan talent
Wij werden blij verrast door alle talent dat voorbijkwam. Sommige kandidaten weten veel over duurzaamheid, anderen over volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, sport, de zorg, financiën, onderwijs, cultuur, landbouw, etc. Een rijkdom voor de partij en een luxe voor ons als kandidatencommissie, want zo konden we een mooie en complementaire lijst opstellen. Een aantal heeft politieke ervaring waarmee zij anderen wegwijs kunnen maken in de raadspolitiek. We zijn heel blij dat er ook veel jonge mensen bereid zijn om als raads- of commissielid aan de slag te gaan, vol enthousiasme en met frisse energie.

Voor ons zit het werk erop maar het echte avontuur begint nu pas: óp naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ik heb er alle vertrouwen in dat NatúúrlijkHouten met Marian Aanen als partijleider en met deze prachtige en krachtige kandidatenlijst, veel raadszetels zal behalen.

Heel veel succes in de campagne!

Dit artikel delen: