Samen kunnen we de Aarde (en onszelf) redden!

Wijnand Jonkers

Samen kunnen we de Aarde (en onszelf) redden!

 Wijnand Jonkers, Kandidaat gemeenteraadslid voor NatúúrlijkHouten

Vorig jaar heb ik meegefietst met Cycling4Climate. Een fietstocht van 375km van Breda naar Groningen, langs de denkbeeldige kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Het was confronterend om te bedenken dat alles links van me tijdens deze fietstocht mogelijk onder water zou kunnen komen te staan. Dit is gelukkig toekomstmuziek, maar klimaatverandering heeft nu al impact zoals met de overstromingen in Limburg of de valwind in Leersum.

Stijgende energielasten
Klimaatverandering is voor veel mensen nog een ver van mijn bed show. Wat veel bewoners wel nu al direct raakt zijn de hoge energieprijzen. Tarieven zijn de afgelopen maanden geëxplodeerd met hele hoge nieuwe maandbedragen voor mensen met een variabel tarief of aflopend vast contract. Dit heeft voor veel huishoudens hele grote gevolgen, waardoor een steeds groter aantal in energiearmoede is gekomen. Sociaal isolement doordat je geen gasten meer durft te ontvangen in de winter omdat de kachel uitstaat is helaas iets wat voorkomt. Hier moeten we wat aan doen!

De technische oplossingen zijn er. Zelf woon ik in Ecowijk Mandora, een duurzame wijk die inwoners samen hebben ontwikkeld. We hebben energie neutrale woningen met o.a. warmtepompen, goede isolatie en zonnepanelen. De investeringen in energiemaatregelen zijn al dubbel en dwars terugverdiend. In bestaande woningen zijn de maatregelen niet altijd even makkelijk om te nemen, maar gelukkig zijn er voldoende oplossingen en goede voorbeelden om een woning energiezuinig te maken!

Helpen verduurzamen
Natúúrlijk Houten wil bewoners helpen om hun woning te verduurzamen en zo de torenhoge energierekening in bedwang te houden. Hiervoor moet men het willen (1), weten wat te doen (2) en het kunnen doen (3). De gemeente kan dit stimuleren en ondersteunen:

  1. Willen
    De gemeente kan middels voorlichtingscampagnes inwoners helpen om inzicht te krijgen in de energierekening en zo interesse te wekken om aan de slag te gaan.
  2. Weten
    De gemeente kan helpen door per wijk/dorp duidelijk te maken welke oplossingen het beste aansluiten. Komt er een warmtenet in de wijk? Of is het beter om nu met een hybride warmtepomp aan de slag te gaan?
  3. Kunnen
    De gemeente helpt inwoners samen met o.a. Viveste, EnergieRijk Houten en Duurzaam Eiland om de woning energiezuinig te maken met collectieve acties, betrouwbare informatie en hulp bij financiering waarbij er ook aandacht is voor huurders.

Samen doen!
Het is dus mogelijk om stappen te zetten en zo klimaatverandering tegen te gaan, maar ook de energierekening te verlagen. Wat ik heb geleerd in mijn eigen wijk is dat het helpt om het samen te doen. Natúúrlijk Houten hoopt mensen te helpen om dit ook te kunnen!

Dit artikel delen: