
Voorzitter, collega’s, inwoners en betrokken ouders,
Vanaf het moment dat je je beseft dat je een kind in het leven mag verwelkomen komt er een besef van de groeiende verantwoordelijkheid die met die rol als ouder komt. Als ouder voel je je altijd verantwoordelijk, ook als je de zorg voor je kind uit handen draagt, bijvoorbeeld voor het vervoer van en naar school. De herzien van deze verordening leerlingenvervoer is grotendeels een technische, administratieve aanpassing toch zal je je als ouder zorgen maken over wat deze wijzigingen voor de dagelijkse rit naar school kunnen betekenen. Daarom zijn er drie dingen waar ik even bij stil wil staan: de betrokkenheid van stakeholders, het bevorderen van het zelfstandig reizen en de nadruk op eigen verantwoordelijkheid van de ouders.
NatúúrlijkHouten wil niet bij elk voorstel oproepen tot extra inspanning en werk vanuit de ambtenaren dus we zijn terughoudend met het voorstel van D66 om een jaarlijkse bijpraat rondom de verordening te organiseren mede omdat wij veronderstellen dat de vragen, ervaringen en knelpunten die ouders hebben niet zozeer betrekking zullen hebben op de verordening als wel op de beleidsregels en de toepassing daarvan. Wij zouden de wethouder dus ter overweging willen geven om de beleidsregels en de toepassing daarvan al na één schooljaar te evalueren in plaats van twee maar zien geen noodzaak om dit elk jaar grootschalig vorm te geven. We gaan er uiteraard wel vanuit dat het college gedurende het traject goed met de stakeholders in gesprek blijft.
Dat gesprek is in het algemeen van belang en met name rondom de toegenomen inzet op het zelfstandig reizen. Enerzijds zien wij het als een waardevolle stap in het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de kinderen, waar mogelijk. Anderzijds vraagt dit altijd om maatwerk en moeten we er voor zorgen dat deze ambitie haalbaar is en blijft. Het is essentieel dat de maatregelen – waaronder vervoerstrainingen en ondersteunende begeleiding – zodanig worden vormgegeven dat geen enkel kind voor onnodige uitdagingen komt te staan.
Tot slot, zoals ik aan het begin aangaf: als ouder voel je je altijd verantwoordelijk voor je kind en juridisch gezien ben je dat ook, dit is soms echter een zware last om te dragen, zeker wanneer je je kind overdraagt aan een vervoerder en je geen invloed hebt op de medereizigers en dynamiek in een dergelijke taxi. Vanuit die insteek willen wij de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van ouders wel iets nuanceren en willen we de wethouder vragen om in de benadering van ouders en uitwerking van de beleidsregels ook expliciet aandacht te hebben voor de gezamenlijke verantwoordelijkheid en ondersteuning richting alle betrokkenen. Los van juridisch verantwoordelijkheid van ouders speelt de rol van vervoerders, scholen, andere ouders en medereizigers een even belangrijke rol in de veiligheid en het welslagen van de ritten.
Renate Lambermont, raadslid NatúúrlijkHouten
renate.lambermont@natuurlijkhouten.nl
Dit artikel delen: