We bespreken vanavond de begroting van de gemeente voor volgend jaar. Daar staat heel veel in. Voor NH is Nabuurschap essentieel en zo kijken we ook naar alle onderwerpen uit de begroting. Elkaar kennen, voor elkaar wat betekenen. Dat zijn we te veel uit het oog verloren. Een samenleving is geen samenleving als je niet naar elkaar omkijkt. We zien het om ons heen: veel ouderen vereenzamen, veel jongeren zijn niet gelukkig. Daarom Nabuurschap. In de begroting staan veel belangrijke onderwerpen die daaraan bijdragen zoals versnellen woningbouw, meer sociale huurwoningen, veilige fietspaden of onze zorg voor jong en oud in Houten. Ik zou nu uren lang elk onderwerp uit de begroting kunnen uitpluizen, maar naast het feit dat ik daar de spreektijd niet voor heb komen deze onderwerpen ook apart nog bij ons terug. Ik wil me daarom richten op één belangrijk onderwerp voor NatúúrlijkHouten, namelijk alle maatschappelijk organisaties in Houten.
Tijdens de verkiezingsdebatten in 2022 heb ik het gehad over mijn opa die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van Houten in de jaren 70-80. Mevrouw Dubbink vond dit niet gepast, omdat we Houten samen maken, wat ik natuurlijk volledig onderschrijf. En ik heb hem na 2,5 jaar in de raad mijn opa nog niet één keer aangehaald. En ik zie u denken, daar gaat nu verandering in komen, maar nee, ik wil het hebben over zijn vrouw, mijn oma. In de jaren dat mijn opa bezig was met de politiek was mijn oma maatschappelijk breed actief in Houten. Ze was betrokken bij heel veel maatschappelijke organisaties in Houten zoals de kerk, de vrouwenbond, ondersteuning aan alcoholisten en aan mensen met een beperking. En elke dag werden er meerdere pannetjes soep rondgebracht door heel Houten en op andere manier zorg en aandacht voor mensen in Houten. Nabuurschap zouden we nu zeggen als NatúúrlijkHouten. Nabuurschap krijgt handen en voeten door ons zelf en door particulier initiatief. Wat kun je in je eigen buurt en omgeving doen.
Nu ruim 50 jaar later spelen maatschappelijke organisaties nog steeds een belangrijke rol in de Houtense samenleving, maar hun rol staat onder druk. Het wordt steeds ingewikkelder om vrijwilligers te vinden en financieel is het ook ingewikkeld. Dit is een oproep aan ons allemaal om ons actief te blijven inzetten voor dit soort organisaties die nodig zijn voor Houten. Maar ze staan ook onder druk door de onzekerheid vanuit de gemeente over huisvesting. Dit komt door veel verschillende achtergronden:
- Keuzes uit het verleden om geen/weinig onderhoud te plegen aan gebouwen. Het Huis van Houten is daarin het meest prangende voorbeeld waar al 20 jaar geleden een keuze (niet bewust door de raad) is gemaakt om geen onderhoud te plegen, waardoor maatschappelijke organisaties daar nu in de problemen zitten.
- Tegenslagen als er wel keuzes gemaakt zijn. Voorbeeld hiervan is de problemen met de netaansluiting bij de Molen 48 waardoor verhuizing daarnaartoe niet mogelijk is.
- Termijnen voor procedures waar we mee te maken hebben. Dit speelt nu natuurlijk ook bij de Houten Hub.
- Ingewikkeld hoe alles aan elkaar geknoopt zit. Ontwikkelingen bij bijv. de Grund, bij Enter, bij Houten Hub zijn allemaal indirect aan elkaar verbonden doordat maatschappelijke organisaties van de ene naar de andere locatie zouden moeten gaan. En ook nieuwe woningen voor onze jongeren en ouderen zijn hieraan gelinkt. Dit is mooi en geeft kansen, maar maakt het ook ingewikkeld.
We adresseren nu het probleem, zonder hiervoor direct oplossingen te hebben. In de RTG gaf de wethouder aan dat het college druk ermee aan de slag is en dat er door de afdeling vastgoed hard aan gewerkt wordt. Onze oproep is om stappen te zetten en keuzes te maken. Mogelijk zullen het achteraf niet de beste keuzes zijn. Maar geen keuzes maken is ook een keuze en dan weten we zeker dat we een foute keuze maken, namelijk lang onzekerheid voor onze maatschappelijke organisaties. En dat doen we nu al te lang, deze foute keuze door geen keuze te maken. In sommige gevallen al wel 20 jaar. Tijd om nu keuzes te maken.
In de huidige begroting is nog niet voor alle ontwikkelingen die nodig zijn rekening gehouden. Dit begrijpen we in dit stadium goed en we komen op dit moment daarom niet met een motie of amendement, maar we doen wel de oproep aan het college om hier samen met de raad op korte termijn keuzes in te maken. Uitdagend zal het zeker zijn gezien de punten die ik heb genoemd, maar natuurlijk ook gezien de bezuinigingen die vanaf 2026 nodig zullen zijn. We denken echter dat we dit in Houten samen met elkaar aankunnen en voor mooie oplossingen kunnen zorgen voor de maatschappelijke organisaties in Houten, alle vrijwilligers die daarbij betrokken zijn en alle inwoners van Houten die leunen op deze maatschappelijke organisaties.
Voorzitter, en daarmee rond ik af. Niet zonder nog kort aan te geven dat we tijdens de RTG aandacht hebben gevraagd voor het ontbreken van de global goals in de begroting. We zijn blij met de toezegging die gedaan is dat de paragraaf over de global goals alsnog toegevoegd zal worden. Global goals klinkt voor velen misschien vaag, maar het zijn doelen waarmee we gezamenlijk werken om tot een betere wereld te komen op sociaal, ecologisch en economisch gebied. En dat willen we ook voor alle inwoners van de hele gemeente Houten. Op deze manier kunnen we met alle inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven werken aan nabuurschap!
Wijnand Jonkers, raadslid NatúúrlijkHouten
wijnand.jonkersl@natuurlijkhouten.nl
Dit artikel delen: