Raadsbijdrage plannen Houten-oost

Tijm Corporaal

We zijn onderweg met het maken van een nieuwe prachtwijk. NatúurlijkHouten is ontzettend blij met de voorgelegde varianten voor een nieuwe wijk met een nieuw type woningen. Zo ontworpen dat samenleven en samen zorgen voor elkaar wordt gestimuleerd. Een wijk die past bij de waarden van NH en een wijk waar we ons vanaf onze oprichting hard voor maken.

Voorzitter, in de regio wordt nauw samengewerkt en als je als gemeente geen plannen indient, dan wordt je ook niet op genomen in de bouwstaatjes. Dat was de prijs voor het niet doorgaan van de Ruimtelijke Koers. In de plannen kwam dus te staan dat Houten zich nog aan het oriënteren was op hoe de groeiopgave het beste kon worden ingevuld. Daarbij werd dus de optie opgenomen om of in Houten-Noordwest of in Houten-Oost te gaan bouwen. We stonden dus beperkt in de regionale plannen.

Na de verkiezingen is het collegeprogramma vastgesteld en door deze raad bekrachtigd. We hebben daarbij in Houten een duidelijke keuze gemaakt voor Houten-Oost. Voor de uitwerking gebruiken we de lijnen van het Houtens Manifest. Het gaat hierbij om een wijze van bouwen van woningen die bijdragen aan een energiepositieve, klimaatadaptieve en biodiverse voorbeeldwijk”.

Op grond van dit uitgangspunt zijn nu met actieve inbreng van leden van de Manifestgroep Houtense Koers een aantal varianten voor de inwonersparticipatie opgesteld. Wij waarderen de manier waarop de wethouder de gemeenteraad nu aan de voorkant van het participatietraject opnieuw actief in positie brengt.

Het zou best mooi zijn als je straks op de snelweg afslag NatúúrlijkHouten kunt nemen of gaan wonen in NatuurWijk Houten. Maar misschien kiest het college straks toch voor een andere naam voor deze prachtwijk, die een nieuwe dimensie aan wonen gaat toevoegen: nieuwe woningen met nieuwe woonvormen. Een openbare ruimte met veel groen en water, zodat maximaal wordt bijgedragen aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. Een versterking van de biodiversiteit, vergroting van de aantrekkingskracht van deze toegangspoort tot het Kromme Rijn Linielandschap.

Houten staat al bekend als een voorbeeld van moderne stedenbouw. Fietsstad Houten is wereldwijd vermaard. En… ondanks de groei van 10.000 naar 50.000 inwoners hebben we ook ons dorpse karakter weten te behouden. We hebben het groen omarmd en we zijn door groen omringd. Wij hechten er bijzonder veel waarde aan, dat wij niet vastgroeien aan andere dorpen of steden. Daardoor blijven we bijzonder.

 Juist om die reden werd de groei van Houten-Oost ook gekoppeld aan de ontwikkeling van het landschap. Samen met de regiogemeenten en andere partijen zullen we invulling geven aan de integrale landschapsontwikkeling die hand in hand gaat met de woningbouw. Groen groeit Mee!

Het college heeft heel goed begrepen dat het creëren van een robuuste groenblauwe verbinding prioriteit heeft bij de woningbouw in Houten-Oost. De oostkant van Houten wordt natuurlijk en recreatief versterkt. Zo mogelijk wordt de aftakking van de Kromme Rijn – de Houtense Rijn - terug in het landschap gebracht. In de toekomst zal het aantrekkelijk wordt om door een rijk landschap vanuit Nieuw Wulven naar ’t Goy te lopen. Ik verheug me erop!

Voorzitter, We wensen de wethouder en het ontwikkelteam graag veel succes met het ophalen van  input op de voorbeeldvarianten en hebben er het volste vertrouwen in dat dit uiteindelijk leidt tot een gebiedsvisie voor Houten-Oost waar alle inwoners van Houten trots op zijn!

Tijm Corporaal,  raadslid NatúúrlijkHouten

tijm.corporaal@natuurlijkhouten.nl

Dit artikel delen: