Gelukkig veerkrachtig

_MG_2384klein

Wist u dat Nederlanders - volgens onderzoek van de Verenigde Naties - vijfde staan op de wereldranglijst van gelukkige volken?

Interessant, zeker als je bedenkt dat veel mensen zich zorgen maken. Bijvoorbeeld over de toestand in de wereld of de kosten van levensonderhoud. Mensen die zich dagelijks afvragen waar zij de rekeningen van moeten betalen.

Levensgeluk gedijt bij stabiliteit. En die staat onder druk. Er worden veel aanpassingen van ons gevraagd. Denk aan energieverbruik, opvang en afvoer van water, aan huisvesting van inwoners en opvang van nieuwe Nederlanders, en aan behoud van natuur. We moeten nieuwe richtingen vinden in thema’s die lange tijd vanzelfsprekend zijn geweest. Dat is lastig én onvermijdelijk.

Toch zie ik veel veerkracht, en inwoners die samen veel voor elkaar krijgen. Zo wordt ons levensgeluk bepaald door grote en kleine gelukmakers. Als grote gelukmakers noem ik graag dat we in Nederland onze seksuele voorkeur niet hoeven te verbergen en dat we mogen geloven wat we willen. We zijn relatief vrij om te gaan en staan waar we willen, er is vrijheid in woord en geschift en de meeste Nederlanders hebben een dak boven hun hoofd.

Die grote verworvenheden (voorrechten) combineren we met kleine dagelijkse gelukmakers. Bijvoorbeeld als we verbondenheid ervaren in Houten. Zelf voelde ik dat tijdens het afscheid van mijn overleden overbuurman, samen met de mensen in mijn straat. Verbondenheid blijkt ook uit alle activiteiten tijdens Burendag of  Gluren bij de Buren. Uit de liefdevolle ondersteuning door mantelzorgers en uit de talloze initiatieven die met Energierijk Houten ontplooid worden. We zien het in acties, zoals het aanbod van de gezamenlijke Kerken voor tijdelijke opvang van vluchtelingen in een kerkgebouw.

In de gemeenteraad zijn we het ondertussen lang niet altijd met elkaar eens. Toch laten wij ons ook in de politiek leiden door een gezamenlijke wens. Alle raadsleden in Houten maken hun keuzes vanuit zorg voor onze inwoners. Die keuzes dragen direct of indirect bij aan groot of klein levensgeluk. Nu en straks. En dat maakt Houten veerkrachtig gelukkig.

Tijm Corporaal, gemeenteraadslid NatúúrlijkHouten

Dit artikel delen:

Scroll naar top